Sindromul „Zapada Vizuala” (Visual Snow), cunoscut si sub denumirea de zgomot vizual, este o tulburare in care oamenii vad puncte albe sau negre in intregul camp vizual (vedere cu purici). Problema este de obicei intotdeauna prezenta si poate dura cativa ani. Severitatea „zapezii” difera intre persoane. In unele conditii afecteaza viata de zi cu zi, ceea ce face dificila citirea, condusul sau vederea in detaliu. Folosirea ecranelor computerizate poate exacerba simtpomele.
Simulare Visual Snow:
Cauza este neclara. De obicei apare la persoane cu migrene. Mecanismul de baza se crede ca implica excitabilitatea excesiva a neuronilor in cortexul creierului. Este frecvent confundat cu miodezopsii, ceea ce duce la diagonsticarea gresita, precum si subdiagnosticul.
Semne si Simptome:
Unii neuro-oftalmologi cred ca „zapada vizuala” nu este o afectiune medicala, ci un simptom subinteles. Oamenii spun ca vad „zapada”, la fel ca puricii pe ecranul televizorului cu semnal prost. Acesti autori sustin ipoteza ca ceea ce pacientii vad ca „zapada” este propriul lor zgomot vizual instrinsec.
Multi spun ca vad zapada vizuala in conditii de lumina scazuta. Aceasta are o explicatie naturala. „Zgomotul intrinsec intunecat al conurilor primate este echivalent cu ~4000 de fotoni absorbiti pe secunda la niveluri medii de lumina, ceea ce inseamna ca sub acest nivel semnalele sunt dominate de zgomot intrinsec.”
In plus fata de zgomotul vizual, multi dintre cei afectati au si alte tipuri de tulburari vizuale cum ar fi: flashuri, fenomen entoptic, amprente vizuale, miodezopsii, luminite, tinitus si multe altele.
Cauze:
Cauza este neclara. Mecanismul de baza se crede ca implica excitabilitate excesiva a neuronilor in cortexul creierului. Mai exaxct, girusul lingual drept si lobul stang al cerebelului anterior.
Nu exista nicio cauza cunoscuta pentru zapada vizuala. Prin studii de caz documentate, folosirea de droguri ilegale sau de medicamente (in special antibiotice din clasa fluorochinolonelor) pot conduce uneori la zgomot vizual, dar putin se cunosc cauzele specifice. Au fost gasite cateva conexiuni intre boli autoimune sau boala Lyme. Cu toate acestea, mult mai multe cazuri de zapada vizuala nu au nicio legatura cu alta conditie.
Desi vederea este afectata, foarte putini oameni au avut rezultate anormale la testele oculare. Majoritatea analizelor ies in parametru normal, determinand medicii sa creada ca pacientii inventeaza simptomele. Tomograful sau RMN-ul au de asemenea tendinta sa iasa normal, lasand doctorii complet suprinsi. Este multi mai probabil sa existe un dezechilibru chimic nedetectabil in creier.
Teste indelungate arata totusi ca o cauza principala a „zapezii vizuale” pare a fi un flux anormal de nutrienti chimici, in special acid glutamic si acid gamma amino-butiric (GABA), departe de un grup foarte mic de neuroni in interiorul sistemului nervos central (SNC). Aceste substante chimice au un rol esential in asigurarea polaritatii electrice a neuronilor electrolitici. Rezultatul este functionarea anormala a acestor neuroni.
Desi astfel de fluxuri pot fi de natura genetica, acest lucru nu este cazul predominant. Conditia apare, in mod obisnuit, datorita ingerarii unei varietati de preparate farmaceutice, fie prescrise medical, fie luate sub forma de medicamente recreative. De asemenea poate aparea prin traume la creier sau comotie (un accident vascular cerebral). In unele cazuri, poate fi un rezultate al procesului de imbatranire. Totusi, apare de obicei brusc.
Diagonstic:
- Puncte dinamice, continue, minuscule in intregul camp vizual
Cel putin un simptom suplimentar:
- Palinopsia (amprente / urme vizuale)
- Fenomenul entoptic (miodezopsii, fotopsie, fenomen entoptic de camp albastru)
- Fotofobie (sensibilitate la lumina)
- Tinitus
- Vedere slaba pe timp de noapte
- Simptomele nu sunt in concordanta cu aura tipica de migrena
- Simptomele nu sunt atribuite unei alte tulburari (oftalmologice, abuz de droguri).
Tratament:
Nu exista un tratament cunoscut pentru sindromul de „zapada vizuala”. Este dificil sa se rezolve cu un tratament, dar este posibil sa reduceti simptomele si sa va imbunatateasca calitatea vietii.
Medicamentele care pot fi utilizate includ lamotrigina, acetozolamida sau verapamil. Dar acestea nu aduc intotdeauna imbunatatiri.
Recomandarea noastra este sa consultati un medic neurolog, sa gasiti cauza si sa o tratati.